Zo is op 1 januari 2021 de wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd. Hierdoor is de vroegsignalering van schulden een nieuwe wettelijke taak geworden voor gemeenten. Wij ondersteunen gemeenten met het inrichten, implementeren en opstarten van deze nieuwe taak en de bijkomende werkzaamheden.

We starten eerst met een verkenning. Wie en wat is er nodig om deze nieuwe taak uit te voeren. Dan werken we dit verder uit voor de gemeente. Je kunt daarbij denken aan het opstellen van een werkprotocol waarin wordt vastgelegd wie de nieuwe taak gaat uitvoeren en hoe het werkproces eruitziet. We besteden daarbij ook aandacht aan de AVG. Om de stappen te doorlopen gebruiken we de basisdocumenten die we specifiek hiervoor hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen we onze kwaliteit waarborgen en kan er werk van elkaar overgenomen worden. Waar mogelijk werken we samen met de regiomanagers van de gemeenten waar we ook al de schuldhulpverlening uitvoeren. Als Plangroep daar de vroegsignalering gaat uitvoeren, maken we samen een plan. Ook voor andere thema’s werken we met stappenplannen en proberen we onze aanpak steeds verder te verfijnen. Voorbeelden van andere terugkerende vragen van gemeenten zijn:
•    Opzetten Jongeren Perspectief Fonds;
•    Opzetten samenwerking met beschermingsbewindvoerders (SOM);
•    Implementatie van wetgeving.

We werken niet alleen voor gemeenten. Twee projectmanagers doen momenteel een opdracht voor de NVVK. In deze opdrachten gaat het erom dat nieuwe aanpakken, samenwerkingen met schuldeisers of verbeteringen van werkprocessen worden geformuleerd en afgestemd met de leden. Het gaat dan niet om de ondersteuning van een individuele gemeente, maar je bent bezig iets te doen dat voor alle gemeenten van belang kan zijn. Eén van de projecten die we op dit moment voor de NVVK uitvoeren gaat over schuldenrust. De NVVK wil een noodknop voor inwoners met schulden van een bepaalde periode, waarbinnen even geen verdere (dwang)incassomaatregelen worden getroffen.

Het adviesteam bestaat uit: Anja Tijdhof, Gerard van der Steen, Irith de Vreede, Linda van Arkel, Sylvia Heemskerk, Jolanda van Scharenburg, Mirjam Zwamborn, Sonja Stenfert en Trijntje Bastiaans.

Kortom mooie opdrachten. Heb je vragen stel ze gerust!