Werken bij Plangroep!

Graag stellen wij Iris voor. Iris is 1 mei jl. begonnen met het traineeship schuldhulpverlening. Iris vertelt over haar ervaringen met het traineeship en over het werken bij Plangroep. Hoe bevalt het? Welke werkzaamheden voert zij uit en wat vindt Iris van het vak schuldhulpverlening. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder in het interview!

Wanneer ben je gestart met het traineeship bij Plangroep en waarom heb je voor het traineeship en Plangroep gekozen?
Per 1 mei 2022 ben ik begonnen met het traineeship bij Plangroep. In september 2021 had ik al besloten dat ik mij om wilde laten scholen tot schuldhulpverlener. Ik wilde deze switch maken omdat ik, na 10 jaar als accountmanager in de zakelijke dienstverlening, het wel had gezien. Ik wilde dichterbij de mens staan en in mijn omgeving had ik al een aantal mensen ondersteund in hun financiën. Ik ben een enorme doorzetter en ik word erg blij als ik mensen kan inspireren en motiveren om het roer om te gooien. Het is me ook tot tweemaal toe gelukt, de mensen die ik heb geholpen zijn tot op de dag van vandaag financieel gezond!

Plangroep kwam op mijn pad doordat ik marktonderzoek ben gaan doen. Ik had geen netwerk in de financiële dienstverlening en wist niet hoe ik in dit werkgebied terecht kon komen. Uiteindelijk sprak ik de recruiter van Plangroep (Kitty van Renswoude) in oktober/ november 2021. Zij was direct enthousiast en wilde graag mijn CV ontvangen. Helaas werden er op dat moment geen traineeships geïnitieerd. In april 2022 werd ik door Kitty gebeld of ik interesse had in het traineeship bij Plangroep. Ongeveer 2 weken later ben ik begonnen. Ik ben hier Plangroep en Kitty nog altijd dankbaar voor.

Hoe bevalt het traineeship? Welke werkzaamheden doe je op dit moment?
Het bevalt mij goed, al is het werkveld nog nieuw. Ik moet nog veel leren, vooral door ervaring op te doen. Dat maakt wel dat ik me niet verveel en me ook niet hoef te vervelen. Ik ben nu ruim een halfjaar onderweg en het gaat steeds beter. Ik werk al een tijdje zelfstandig en dat zorgt ervoor dat ik word gedwongen veel eigen initiatief en beslissingen te nemen. Ik leer het hierdoor sneller.

Zelf vond ik het traineeship van, 10 werkdagen aaneengesloten opleiding, best wel heftig. Je krijgt in deze dagen veel informatie om te verwerken.

Ik ben nu werkzaam op twee projecten, elk van 16 uur per week. Dit maakt dat het precies in mijn 32-urige werkweek past. Ik werk hier zelfstandig en ben verantwoordelijk voor het uitvoeren van de minnelijke schuldregelingen.

Werk je veel samen met andere collega’s van Plangroep? Heb je contact met collega trainees?
Ik schakel veel online met collega trainees, maar ook met collega’s die al jaren in het vak werkzaam zijn. Daarnaast heb ik wekelijks een caseload gesprek met mijn teamcoördinator. 

Hoe geef jij je persoonlijk ontwikkeling vorm en hoe zie jij de toekomst?
Ik pas veel zelfreflectie toe. Daarnaast vraag ik vaak in mijn omgeving hoe zij mij ervaren. Dat vraag ik uit nieuwsgierigheid en om te ontdekken of het klopt met mijn eigen denkwijze en of ik mezelf kan verbeteren op bepaalde punten. Daar kom je achter door met je omgeving te praten en vragen te stellen. Om vervolgens na te denken over wat je hoort en reflectie toe te passen. Het hebben van een open-mind vind ik belangrijk. Verder wil ik graag nieuwe hobby’s ontdekken en vrijetijdsbestedingen beleven. Ook ervaringen op doen van dingen, die ik eigenlijk best spannend vind. Ik wil niet vasthouden aan bepaalde denkpatronen, hierdoor blijf ik stilstaan in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ik probeer best wel in het hier en nu te leven en dit is veranderd in het corona tijdperk. Voor deze periode keek ik erg uit naar feestjes/uitjes en vakanties en plande dit ook meer. Ik merk dat ik, nu ik ouder ben geworden, meer rust heb. Mijn leven hoeft niet meer zo groots en meeslepend te zijn.

Ik wil wel heel graag groeien in mijn vak en alle trainingen die mij daarbij kunnen helpen aangrijpen. Dit om zo het beste in mezelf naar boven te halen. Een uitgestippelde route op werkgebied, heb ik nog niet. Wel ben ik iemand met ambities en wil ik mezelf graag blijven ontwikkelen. Als ik over een tijdje alle ins en outs van het vak ken, wil ik waar mogelijk graag doorgroeien. Maar alles op zijn tijd.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen waar je je mee gaat bezighouden?
Op dit moment niet. Ik ben nog volop aan het leren, ervaring aan het opdoen, ontwikkelen en aan het ontdekken. Zonder steeds in herhaling te willen vallen, sta ik nu echt niet stil. Die tijd van ruimte voor nieuwe ontwikkelingen komt vanzelf als ik het vak van schuldhulpverlener beheers. Daarna wil ik mezelf verder specialiseren.

Wat vind je van je vak schuldhulpverlening?
Het is een heel mooi vak, je levert echt maatwerk. Dat maakt het heel veelzijdig. De tijd en energie in ieder dossier moet worden gestoken, wordt wel onderschat. Dat is ook direct een valkuil in dit vakgebied. Sommige vraagstukken kosten erg veel tijd, hier moet je soms even tijd voor vrij maken. Veel kennis hebben en out of the box denken zijn echt verbonden aan het vak schuldhulpverlening. En juist dit vind ik super leuk! Doordat ik zo opga in mijn werk, vergeet ik soms te pauzeren, ik moet echt aanleren dit wel te doen. Het werk kan ik wel goed loslaten, als ik naar huis ga, kan ik goed ontspannen.

Waarom zouden trainees het traineeship bij Plangroep moeten volgen, wat maakte het traineeship voor jou zo uniek?
Ik vind het echt mooi om te zien en meegemaakt te hebben dat Plangroep echt naar de mens kijkt en veel mensen een kans geven. Ik heb tijdens mijn traineeship ook meegemaakt dat mensen apart worden genomen en eerlijke feedback krijgen. Dat vind ik erg belangrijk. Ik vind Plangroep en de mensen die er werken superleuk. Iedereen is bereid om elkaar te helpen en te verbeteren, dat maakt het werken bij Plangroep uniek. Ik kan niet specifiek benoemen wat het traineeship zo uniek maakt, ik heb daarin geen referentiekaders. Ik weet wel dat de groep en de docenten fantastisch waren en zijn (ze leven nog steeds 😉).