De 7 grootste misverstanden over schuldhulpverlening

Een aanmelding voor een schuldhulpverleningstraject kan voelen als een flinke stap. Inlezen over het proces is daarom een goed plan, omdat u zo minder snel voor verrassingen komt te staan. Maar let wel op; de kans bestaat dat u tijdens uw research aannames tegenkomt die niet kloppen. Hoe zorgt u ervoor dat u hier niet intrapt? Wij helpen u een handje door de zeven grootste misverstanden over schuldhulpverlening op een rij te zetten.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Maud Heestermans, Hilde de Vries en Priscilla de Groot.

Misverstand 1: Een schulphulpverleningstraject duurt jaren

Dat een schuldhulpverleningstraject altijd een lange tijd in beslag neemt, is zeker niet waar. In sommige gevallen kan slechts één gesprek met een schuldhulpverlener namelijk al het verschil maken. Voor problematische schulden zijn er trajecten van meerdere jaren, maar bij schuldhulpverlening gaat het altijd om maatwerk.

Misverstand 2: Schuldhulpverlening kost geld
Online zijn er externe partijen te vinden die – los van de gemeente – schuldhulpverlening aanbieden. Deze partijen vragen vaak geld voor hun diensten, terwijl gemeenten wettelijk verplicht zijn kosteloos hulp te bieden. Kampt u met schuldproblematiek? Meld u dan dus gewoon bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Naast dat het traject kosteloos is, zijn gemeenten ook verplicht om iedere ingeschreven bewoner te helpen.

Misverstand 3: Ik moet mijn administratie op orde hebben om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening
Bij schuldhulpverlening denkt men snel aan veel papierwerk. Het invullen van formulieren hoort er zeker bij, maar een super overzichtelijke administratie is geen vereiste om te beginnen met schuldhulpverlening. Uiteindelijk helpt het wel bevorderend om het papierwerk gaandeweg op orde te krijgen. Heeft u hier hulp bij nodig? Geef dat dan aan bij uw gemeente! Sommige gemeenten bieden namelijk ondersteuning aan bij het rechttrekken van de administratie.

Misverstand 4: Mijn schulden zijn niet hoog genoeg voor schuldhulpverlening
Vaak wordt gedacht dat men enkel met problematische schulden tot de schuldhulpverlening wordt toegelaten, maar dit is een vergissing; voor elke soort schuld is hulp beschikbaar. Ook als er bijvoorbeeld maar één schuldeiser aanwezig is. Zoek daarom altijd contact met uw gemeente, ook als u het gevoel heeft dat uw financiële situatie in de toekomst problemen kan opleveren.

Misverstand 5: Zonder inkomen krijg je geen schuldhulpverlening
Iedereen van achttien jaar en ouder kan zich aanmelden bij zijn eigen gemeente voor een schuldhulpverleningstraject, ook mensen zonder inkomen. De eerste stap in de schuldhulpverlening focust zich dan op het krijgen van een inkomen, omdat dit wel helpt bij het verhelpen van schulden. Om hiervoor te zorgen worden mogelijk externe organisaties ingeschakeld bij het hulptraject.

Misverstand 6: Ik krijg geen schuldhulpverlening met een WW-uitkering of een koophuis
In het verleden was het hebben van een WW-uitkering of een koophuis een no go in de schuldhulpverlening, maar dit is al jaren niet meer zo. Deze aanname klopte voorheen dus wel, maar inmiddels niet meer. Heeft u een WW-uitkering of een koophuis? Meld u dan vooral aan voor een intakegesprek waarin een schuldhulpverlener de verschillende mogelijkheden voor een hulptraject met u bespreekt.

Misverstand 7: Bij schuldhulpverlening krijg je maximaal 50 euro leefgeld
De hoogte van het leefgeld is afhankelijk van het budget en/of inkomen en is dus per persoon verschillend. De één moet het doen met een lager bedrag voor noodzakelijke boodschappen, terwijl de ander misschien nog ruimte heeft voor bijvoorbeeld een Netflix-abonnement. Alles is afhankelijk van het afgesproken budgetplan.

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft te maken met betalingsachterstanden. Voor deze mensen duurt de maand altijd nét een aantal dagen te lang. Geldproblemen kunnen zorgen voor een flinke dosis stress en het gevoel dat het einde zoek is. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen met betalingsachterstanden in een negatieve spiraal terechtkomen, waardoor kleine betalingsachterstanden uitgroeien tot problematische schulden. Neem in het geval van schulden dan ook altijd contact op met uw gemeente. Zij kunnen u kosteloos helpen.